Kommunhus
Skanska Sverige AB bygger vårt nya kommunhus. Det färdiga huset ska vi sedan hyra av Vacse AB.
- Status: Byggnation pågår
- Byggstart: December 2023
- Klart: November 2025
- Vad det ska bli: Nytt kommunhus
- Vem som bygger: Skanska Sverige AB
- Markägare: Skanska Sverige AB
Om projektet
I samarbete med Skanska och Vacse skapar vi en modern och välkomnande byggnad och plats för våra medarbetare och medborgare.
Det nya kommunhuset får samma centrala placering som det gamla. Det byggs på tomten där det gamla kommunhuset låg, fastigheten Munksundet 24:26.
Huset ska bestå av smarta och effektiva flöden både inomhus och utomhus. Den ljusa fasaden, fönstersättningen, storleken och utemiljön signalerar en arbetsplats i framkant. Fasaden i trä smälter in fint i parken som finns runtom byggnaden. Entrén öppnar sig mot stadens centrum.
En av Sveriges mest hållbara byggnader
Kommunhuset blir en av Sveriges mest hållbara byggnader. Det kommer att ha en låg klimatpåverkan, bland annat genom solceller på taket och byggmaterial i trä.
Fakta
- Cirka 5 300 kvadratmeter. Vi hyr cirka 4 800 kvadratmeter.
- Fyra våningar med terrass på taket.
- Arbetsplats för 450 medarbetare.
- Matsal för medarbetare med cirka 200 platser.
- Rymmer cirka 200 platser i aktivitetsbaserat landskap och 400 platser i mötes-, webb- och Teamsrum.
- Byggs enligt hållbarhetscertifieringen Breeam, nivå Outstanding och uppfyller energiklass A enligt Boverkets krav.
- Solceller på taket.
- Bergvärme (fått avslag att inrätta, andra alternativ undersöks).
- 73 parkeringsplatser inom fastigheten som är till för personal, tjänstefordon och besökare. Projektet tar hänsyn till kommunens parkeringsnorm.
Aktivitetsbaserat arbetssätt
I det nya kommunhuset kommer cirka 450 medarbetare att arbeta tillsammans. Ledning och administrativ personal från nio utspridda kontor ska samlas i huset.
Vi kommer att ha ett aktivitetsbaserat arbetssätt. Det betyder att medarbetaren väljer den plats och miljö som passar bäst för den aktuella arbetsuppgiften. På ett aktivitetsbaserat kontor får medarbetaren inte bara en plats, den får många. Man kan helt enkelt säga att medarbetaren får tillgång till ett slags ”julbord” av funktioner och miljöer.
Det kommer att finnas miljöer som är anpassade för att underlätta kreativa möten, samarbete över gränserna och enskilt fokuserat arbete.
Det här händer just nu
Väderskydd skyddar konstruktionerna
Skanska har rest ett cirka 14 meter högt väderskydd runt byggnationen. Det hjälper till att skydda konstruktioner från regn och förbättrar arbetsmiljön för byggarbetarna. Väderskyddet kommer att stå kvar tills stommen är färdig.
Ta gärna en promenad förbi och kika! Det är en imponerande syn.
Smygtitta in i väderskyddet
Sen det stora väderskyddet kom på plats är det svårt att utifrån se hur långt arbetet kommit. Här kan du se några bilder på vad som händer nu.
Arbetet fortsätter som det ska. Det byggs för fullt inne i det stora väderskyddet och många spännande komponenter börjar komma på plats.
Avslag på bergvärme
Skanskas dotterbolag Smebab Kungsliljan har ansökt om att få inrätta bergvärme till nya kommunhuset.
Miljö- och byggnadsnämnden beslutade den 5 september att avslå Smebab Kungsliljans ansökan. Nämnden och samtliga remissinstanser bedömde att det inte är lämpligt att inrätta bergvärme på fastigheten. Det finns risker att anläggningen skulle påverka grundvatten och dricksvattentäkt. Skanska planerade att borra nära vattenskyddsområde. Skanska planerade att borra nära vattenskyddsområde
Nämnden hämtade in remissvar från Statens Geologiska Institut (SGI), Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), Länsstyrelsen i Uppsala län och Tekniska nämnden i Enköpings kommun.
Skanska undersöker andra alternativ
Skanska tittar nu på konsekvenserna i projektet utifrån nämndens beslut och undersöker vilka alternativ som finns. Alternativen ska kunna förse bygganden med både värme och kyla.
Vi har en dialog med Skanska om hur avslaget till bergvärme kan komma att påverka tidsplanen för bygget.
Många långa leveranser
Det kommer att vara många långa lastbilstransporter framöver. För att undvika köbildning på Kungsgatan kommer de parkera i fickor på E18 medan de väntar på att åka in och lämna sina leveranser.
Risk för störande ljud vardagar
Skanskas arbete nu och framöver kan orsaka störande ljud. I närheten av tomten kommer en ökad byggtrafik att märkas av. Byggmaterial och maskiner ska fraktas och installeras på fastigheten.
Försöker minimera störningar
Skanska kommer att göra allt för att minimera störningarna. De använder ljud- och vibrationsmätare för att säkerställa att ljud, buller- och vibrationsnivåer inte överstiger tillåtna nivåer. Byggtrafiken leds in och ut via Kungsgatan från riksväg 55 för att undvika onödig trafik i centrum och via Kungsbron.
Skanska förstår att byggarbetena och byggtrafik kan störa i vardagen. Samtidigt är det nödvändiga arbeten som måste utföras för att ett nytt hus ska kunna byggas på platsen. Skanska hoppas på din förståelse.
Gång- och cykelvägar kan ledas om
Skanska säkrar gång- och cykelvägarna i närheten av tomten. Det kan innebära att du inte kan ta samma vägar som du brukar alla gånger. Vi ber dig visa hänsyn till eventuella avspärrningar. De finns där för din säkerhet.
Så kommer det att se ut
Karta
Det här har hänt tidigare
- I maj 2024 hade Skanska tekniskt samråd med miljö- och byggnadsnämnden. Därefter har Skanska fått startbesked.
- Lönnarna i allén som ligger mellan kommunhustomten och Enavallens idrottsplats ska bevaras. Skanska har gjort en rotkartering för att skydda träden under bygget. Rotkarteringen blev klar våren 2024, men det kan bli aktuellt att göra fler rotkarteringar vartefter bygget går framåt. Allt arbete med att bevara träden görs tillsammans med kommunens trädgårdsmästare.
- Den 21 november 2023 tog vi det första spadtaget för nya kommunhuset. I spadarna höll kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren, kommunstyrelsens ordförande Peter Book, Vacses fastighets- och hållbarhetschef Sara Vägermo och Skanska Sveriges hållbarhets- och innovationsdirektör Sara Gorton.
- Den 14 september 2023 beviljades Skanska bygglov.
- Den 27 mars 2023 skrev Enköpings kommun, Skanska Sverige AB och Vacse AB tillsammans under hyresavtalet och avtalet för förvärv av gamla kommunhustomten.
- Den 14 mars 2023 tog kommunstyrelsen beslut om att tilldela kontrakt till Skanska Sverige AB. Anbudsgivande företag är Skanska Sverige AB, men bakom anbudet finns en företagskoalitionen som består av flera företag. Det är Vacse AB som blir den långsiktiga fastighetsägaren när byggnaden är färdig.