Lekplatser och lekparker

I Enköping finns det flera lekplatser för barn i olika åldrar. Vissa lekplatser ansvarar kommunen för medan andra är föreningar och samfälligheters ansvar.

För de mindre barnen ska det finnas lekplatser i närheten där barnet bor.

Det ska också finnas en större lekplats i de olika stadsdelarna eller i tätorterna utanför staden. De största och mest välkända lekplatserna är tänkta som utflyktsmål för hela familjen.

De fyra största ​är:

  • Öriket
  • Färgkulla lekplats i Romberga
  • Skeppets lekplats i Gånsta
  • Åkersholme nära Bergvretenskolan

Hitta via karta

I kommunens digitala karta kan du se var alla lekplatser finns i Enköping.

Enköpings stad

Det här är en större lekplats med många olika sorters lekställningar och möjliga aktiviteter. Det finns lektorn, vippgungor och klätterställningar. Det finns också gungor här.

Adress: Besksötagatan

Foto på skolparkens lekplats.

Lekplatsen i Skolparken har flera olika sorters lekredskap. De lite äldre barnen tycker om att åka den långa tubrutchkanan. De tycker också att det är roligt att snurra runt på vippgungan nedanför. För de mindre barnen finns ett populärt tåg, bilar och en mindre rutchkana. Här finns också många bänkar och bord.

Adress: Drottninggatan

Byggs sommaren 2023. På Munksundet ligger denna varierade lekplats mitt i grönska. Här hittar du en snurrgunga, vanliga gungor, klätterställning med rutschkana och en mindre balansbana med lekhus. Du kan också ta en paus på de sköna möblerna under de lysande blommorna. 

Adress: Mandelblomsgatan

Foto på en lekpark där man ser en färgglad balansgång och en linbana.

En större lekplats med färgglatt tema med balans- och klätterlek, lekhus, linbana, studsmatta och snurrgunga. 

Adress: Fabriksgatan, Enköping

Foto på en lekplats där man ser sandlåda, klätterställning och gungor.

Solsidans lekplats är en lekplats med många möjligheter att klättra. Det finns både en klätterställning och ett klätternät. Lekplatsen har också en stor korggunga som passar barn i alla åldrar.

I kanten finns en liten skogsslänt där stora och små kan ta en paus. Den som vill fika kan göra det vid picknickborden.

Det är enkelt att cykla till Solsidans lekplats och det finns bra cykelställ för att parkera cykeln.

Adress: Fiskgjusegränd, Enköping. 

Den här lekplatsen är en av de största i Enköping och ska passa barn i alla åldrar. Den långa och mjuka klätterställningen löper genom nästan hela området och är en riktig utmaning. Det finns vanliga gungor , men också en storgunga. längst bort finns en vippgunga som snurrar som en karusell.

Adress: Mellan Gulriskagatan och Vulcanusvägen

Foto på temalekplatsen Skeppet.

Skeppets lekplats ligger inbäddat mellan gatorna i Gånsta. Här finns en gungställning, sandlåda, lekbåt för de mindre barnen. De större barnen brukar tycka om korggungan, karusellen och bollplanen vid sidan om.

Framför bollplanen finns också ett litet utegym.

På grund av säkerhetsrisker har vi tyvärr behövt plocka bort den skeppsformade lekställningen. Vi arbetar med att hitta någon typ av ersättningsutrstustning. Vi förstår att det är tråkigt och vi hoppas att du har förståelse för att vi alltid arbetar för att alla lekplatser ska vara en säker plats att leka på.

Adress: Vitriskagatan

Foto på Temalekplatsen Öriket.

Öriket ligger inbäddad mellan Åpromenaden och bostadsområdet vid Klarbärsgatan och Strömgatan. Det är en lekplats för alla åldrar. För de mindre finns gungor, en lekbåt och vippgunga. För de större finns flera olika sorters klätterställningar och gungor.

Området har både hårda ytor och sand. Det finns flera bord och bänkar.

Adress: Klarbärsgatan, Strömgatan

Foto på en lekplats där man ser en stor klätterställning med rutschkanor.

Längs skogsbrynet vid Vanadisvägen hittar du Älvdansens lekplats. Här finns lek för mindre barn, samt klätterlek och rutschkana. Det finns också kompisgunga, vanliga gungor och sandlåda med tillgängligt sandbord. 

Adress:  Vanadisvägen, Enköping.

Fjärdhundra-Simtuna

Foto på Mostavägens lekplats.

Byggs våren 2023. En större lekplats i Fjärdhundra med pollinatörstema. Följ den gulmarkerade upptäckarstigen "Bi-banan" runt lekplatsen för att upptäca gömda balansbanor och spännande information om bin. Här hittar du också en linbana, större klätterställning med rutschkana, kompisgunga och vanliga gungor. Vid pulkabackens topp finns det möjlighet att grilla. 

Adress: Mostavägen, Fjärdhundra

Grillby-Norra Trögd

Foto på Anna Lindhs parks lekplats.

Lekplatsen ligger i Anna Lindhs park. Här finns en klätterställning med rutchkana. Det finns också gungbräda, sandlåda och gungor.

I lekplatsens kant finns sittplatser med bord och bänkar.

Adress: Storgatan, Grillby

Foto på lekplatsen i Skolsta.

Lekplatsen i Skolsta ligger inne på ett grönomåde mellan Vällingevägen och Grillbyvägen. Här finns stora och små gungor, en rutchkana och snurrkoppar.

För dig som vill äta matsäck här finns bord och stolar.

Runt lekplatsen finns en grön gång av träd och buskar som också inbjuder till lek. Bredvid lekplatsen ligger en fotbollsplan.

Adress: Vällingevägen

Hummelsta-Åsunda

Foto på Gamla vägens lekplats.

Lekplatsen vid Gamla vägen i Hummelsta ligger nära skolan. Här finns gungor och en dubbel vippgunga. För den som vill klättra finns en klätterställning och en rutchkana.

Adress: Gamla vägen, Svinnegarnsvägen

Lillkyrka-Södra Trögd

Foto på Klockarevägens lekplats.

Lekplatsen har en rutchkana som också är en klätterställning med sandränna. Bredvid står gungställningen med gungor för större och mindre barn. Lekplatsen har också en mindre karusell och ett litet lekhus.

Adress: Klockarevägen, Lillkyrka

Örsundsbro-Lagunda

I Örsundsbro hittar du denna mindre lekplats med bondgårdstema. Här hittar du gungor, klätterställning med rutschkana och en snurrkarusell. Det finns också en sandlåda och lekmiljö för mindre barn inspirerat av en bondgård. Där hittar du lekhus, gungdjursfår och en lektraktor. Här kan du också grilla samt ta en paus i skogsbrynet på solbänkarna. 

Adress: Kvekvägen, i Örsundsbro

Adress: Skolvägen, Ängsvägen i Örsundsbro

Så underhåller vi lekparkerna

Lekplatserna är av olika ålder och kvalitet. Därför ser vi regelbundet över hur lekplatserna i kommunen ser ut. Då tittar vi på om de är säkra och om de fungerar som ett trevligt ställe att träffas och leka på. Vi är noga med att det ska finnas lekplatser för barn i alla åldrar. Vi vill att de små barnen ska kunna gå till en lekplats i närheten där de bor. Det ska också finnas lekplatser för olika åldrar spritt på olika ställen i kommunen.

Om vi tar bort en lekpark försöker vi återanvända material och utrustning som är i bra skick.

Felanmäl en lekpark

Om du hittar fel eller ser något som är trasigt vill vi gärna att du felanmäler det till kommunen.